REPARACIJA PARKETA

(POPRAVKA PARKETA)

Reparacija parketa ili drugačije rečeno popravka parketa je svakako ogromna prednost parketa u poređenju sa drugim vrstama podova. Bilo kakvo oštećenje usled požara ili poplave moguće je sanirati čak delimičnom reparacijom koja predstavlja dodatnu uštedu.

Zamena ili reparacija starog parketa zavisi od stepena oštećenja i devastacije. U principu dobri majstori, parketari, mogu sanirati ostećenja i proceniti da li je parket za zamenu, za rekonstrukciju ili za popravku. U sva tri slučaja parket se mora obrusiti i lakirati postupkom kao novougrađeni parket.

Pod reparacijom parketa se uglavnom podrazumeva zamena oštećenih delova parketa, ali isto tako, pod reparaciju spada i oštećeni lak, rasušivanje parketa, razna mehanička oštećenja, itd. Mada se najčešće popravke, uglavnom odnose na poplave, tj podizanje parketa, kao i oštećenja laka.

Najrasprostranjenija reparacija je popularno hoblovanje. Oštečeni lak se skida brušenjem parketarskom hoblericom, a na kraju se dotera finim kružnim brušenjem, nakon toga se parket lakira. Lak može biti sjajni, polumat, mat, na bazi vode ili poliuretanski u zavisnosti od vaših želja i sredstava koje ste spremni da uložite.

U slučaju popalve, odnosno podignutog parketa, na žalost, nema mnogo pomoći za podignut parket. Ona se uglavnom skida sve do površine koja nije podignuta i menja se novim parketom. Najveći problem može da predstavlja izbor najsličnijeg drveta i šare već postavljenog parketa. Prilikom ovakvog izbora vam naše iskustvo može biti od velike koristi.

KORISNI SAVETI