JASENOV PARKET

Jasen je uz hrast glavna domaća vrsta drveta koje sa koristi za proizvodnju parketa. Drvo jasena je tvrdo i teško, a ipak elastično i fleksibilno, spada u najtvrđe vrste drveta, trajan je i izuzetno otporan na habanje. Poseduje izvanredne tehničke karakteristike (veoma sličane hrastu) kao i izuzetna elastična svojstva što ga čini veoma pogodnim za oblaganje sportskih kao i stambenih objekata. Drvo jasena ima mirnu teksturu pravilnih linija i nežne žućkasto-bele nijanse. Prostorija u kojoj je postavljen jasenov parket daje prostoriji, svetao i svež izgled. Takođe, zbog svoje svetle nijanse jasenov parket je vrlo pogodan za bajcovanje u tonove po Vašoj želji.

KLASE PARKETA

N

N KLASA - NATUR

Slobodan, prirodan raspored godova,bez pukotina ili oštećenja. Dozvoljeni su samo zdravi, negrupisani čvorovi do 5 mm („ ptičije oko”). Maksimalno tri čvora po parketnoj dasci. Dozvoljene su male razlike u boji i strukturi. Beljike i promene boje nisu dozvoljene.

R

R KLASA - RUSTIK

Slobodan prirodni raspored godova, bez pukotina ili oštećenja. Mogući samo zdravi i obrađeni (neispadajući) čvorovi. Broj i veličina čvorova nisu ograničeni, kao ni njihov raspored. Raspukli čvorovi se mogu popunjavati. Dopuštene su izrazite promene u boji i strukturi i dužne beljike.

VS

VS KLASA - VAN STANDARD

Uočljive su razlike u boji i strukturi. Prečnik čvorova nije ograničen ako ne utiču na stabilnost lamele. Raspukli čvorovi i pukotine se mogu obraditi i ispuniti. Zdrave beljike su dozvoljene. Ova struktura je karakteristična za hrast i daje veoma živahan i rustičan vizuelni izgled.

Ova podela se ne odnosi na kvalitet već isključivo na izgled podloge.

KORISNI SAVETI