UPUTSTVA ZA ČIŠĆENJE I ODRŽAVANJE PARKETA

Drvene podne obloge vašem domu daju potpuno novu dimenziju i stvaraju u njemu veoma ugodnu atmosferu. Međutim, podovi su površine u prostoru koje su svakodnevno izložene opterećenju, habanju i prljanju. Kao najveći njihov protivnik navode se visoke potpetice, kamenje iz cipela, kao i svakodnevna prljavština koja se unosi od spolja i nijedan prirodni drveni pod ne može to dugo preživeti. Zato se pod još nakon njegove ugradnje štiti lakom, uljem ili voskom. Međutim da vaš pod mogao da traje dugo, potrebno je da ga redovno i pravilno čistite. Zato smo mi tu da vam u ovom tekstu damo korisne savete za čišćenje vaših drvenih podova.

Na samom startu, morate imati na umu da je drvo živi materijal, što u prevodu znaći da se ono širi i skuplja sa promenama temperature i vlažnosti. Da bi ste sprečili da dođe do deformacije parketa potrebno je da održavate temperaturu i nivo vlage u prostoriji konstantnim. Idealna temperatura u prostoriji je 20-21 stepen, a vlažnost između 50 i 60 procenata. Pre nego što obrišete drveni pod potrebno ga je usisati (sa usisivačem sa mekim dodacima crevu) jer nečistoća i pesak imaju isti efekat po parket kao i brusni papir – povećavaju habanje zaštitnog sloja i omogućavaju vlagi i prljašini da „kopaju“ po parketu.

Prvi korak u održavanju parketa počinje zapravo mnogo pre nego što ljudi misle – kod izbora parketa. Naš savet je da pametno razmislite prilikom izbora vašeg parketa i da uvek birate opciju koja odiše kvalitetom za razliku od jeftinih alternativa koje se lako ogrebu. Prvi put kada je parket postavljen potrebno je temeljno ga očistiti pre prve upotrebe – na taj način uklanjate prljavštinu i prašinu nastalu ugradnjom parketa. Pod je potrebno očistiti krpom koja ne ostavlja dlačice, koja je umočena u rastvor i dobro isceđena. Što se tiče prometnih prostorija preporučujemo dodatnu negu sa uljem za negu prirodno podmazanih površina. Redovno i pravilno čišćenje može podnim oblogama obezbediti životni vek od 70 do 100 godina.

Veoma je važno pažljivo i sa adekvatnim sredstvom za čišćenje uklanjati nečistoću sa drvenih podnih obloga. Savet stručnjaka je da izbegavate korišćenje krpe izrađene od mikrovlakana i univerzalna sredstva za čišćenje jer ove krpe mogu ostaviti trajne ogrebotine iza sebe, a univerzalna sredstva za čišćenje mogu biti previše agresivna za drvene podove. Takođe brisači od mikrofibre i parni čistači jednako su neprikladni za čišćenje parketa. Umesto svega toga naš predlog je da koristite posebna sredstva za čišćenje koja su specijalno namenjena za brisanje parketa i meke krpe. Ako se parket previše namoči i dođe u kontakt sa većom količinom vode, površina će se dugotrajno oštetiti.

Prednost lakiranih parketa je ta što zaštitni sloj sprečava zadržavanje prljavštine na njemu, međutim to je tačno sve dok se lak ne ogrebe – čim se lak ogrebe vlaga počinje da se uvlači ispod laka. 

OBRIŠITE ODMAH SVE IZLIVE – Ukoliko vam se desi da slučajno prospete tečnost na pod, imajte na umu da ništa ne oštećuje drveni pod  poput vlage i morate reagovati brzo kako biste sprečili dalje posledice.

KORISTITE LAGANI RASTVOR ZA ČIŠĆENJE – Možda vam je primamljivo ukloniti mrlje sa grubim sredstvom za čišćenje, ali verujte nam da to i nije baš najbolja ideja. Jaka hemikalija može učiniti da prvobitna mrlja nestane, ali je može zameniti novom. Da vam se to ne bi dogodilo koristite sredstva za čišćenje koja su namenjena za parket.

ZAŠTITITE POD OD NAMEŠTAJA – Pomeranje sofe, stolica, stolova i ostalog nameštaja može ostaviti trajne posledice po vaš parket. Da biste to izbegli, kupite jastučiće i prekrijte noge nameštaja kako biste sprečili tragove premeštanja nameštaja. Jastučiće možete napraviti i sami uz pomoć mekanih materijala, koji vam mogu pomoći da ublažite kontakt između poda i nameštaja.

POSTAVLJANJE ZAVESA – Dugotrajno izlaganje parketa direktnom suncu može izazvati promenu boje. Najjednostavnije rešenje za ovaj problem je postavljanje zavesa na prozore, čime štitimo parket od uticaja svetlosti.

NAPRAVITE RASPORED ČIŠĆENJA – Redovna čišćenja su važna jer sprečavaju da sitne čestice prljavštine unište završnu obradu (lak). Nedeljni i mesečni plan čišćenja će vam pomoći da obuhvatite sve od jednostavnih do obimnijih čišćenja.

POSTAVITE TEPH/PROSTIRKU NA PROMETNIM MESTIMA – Parketni podovi imaju tendenciju da se istroše usled velike upotrebe. Područja sa velikim prometom mogu izledati veoma ostarela i zbog toga se mnogo brže troše. Nekoliko dobro postavljenih prostirki na ovim prostorima može smanjiti pritisak na vašem podu. Kao što smo naglasili već u tekstu, potpetice su neprijatelj broj jedan parketu i najbolji lek je da gostima ponudite udobne papuče.

OBREŽITE KANDŽE SVOM LJUBIMCU – Radi sprečavanja oštećenja na parketu, kućnom ljubimcu možete skratiti nokte. Time ćete ljubimcu znatno olakšati kretanje po parketu, a istovremeno i zaštititi  vaš pod od potencijalnih ogrebotinaa. Takođe, poželjno je i što češće ljubimcu prati šape po povratku iz šetnji, kako biste sprečili da prljavština koju on unese naškodi vašem podu.

KORISNI SAVETI