ŠTA SVE TREBA ZNATI PRI IZBORU PODNE OBLOGE?

Pod koji ćete ugraditi će u velikoj meri uticati na atmosferu u vašem domu, ali i na vaš svakodnevni život. U prošlosti, izbor je bio dosta jednostavniji, jer nije bilo puno opcija za biranje. Od klasičnih parketa izbor je padao na hrast, bukvu i jasen, dok se kod brodskih podova biralo između jele, bora i artiša. Naravno mogle su se kupiti i skupocenije varijante, ali one su uglavnom bile rezervisane za ljude sa dubokim džepom. Ali od nedavno se i kod nas može lako doći do egzotičnih vrsta parketa. Zato se postavlja se pitanje kako izabrati adekvatnu podnu oblogu u mnoštvu opcija, ipak u parket se investira jednom u dvadeset godina (čak i ređe) i sasvim je logično da ne želite da napravite grešku pri izboru.

KAKVE SU VAŠE ŽIVOTNE NAVIKE? Prvobitno, potrebno je da dobro razmislite o životnim navikama vas i vaših ukućana. Da li često pravite porodična okupljanja i slavlja,  imate li malu decu ili kućne ljubimce i slično? Što većem opterećenju se parket izlaže to je potrebnije da parket bude tvrđi. Hrastov i jasenov parket karakteriše tvrdoća i tolerancija na habanje, s toga ukoliko je vaš odgovor na predhodno pitanje bio da, onda su ove dve vrste poda pravi izbor za vas.

KOJU VRSTU PODA ŽELITE? – Osim što imate previše opcija za izbor vrste drveta, takođe danas imate i ogroman izbor vrsti podova: pa tako pored klasičnog parketa možete izabrati još i laminat, kant/industrijski, masivni, dvoslojni, troslojni ili čak višeslojni parket. Različiti tipovi podnih obloga nude i različite načine slaganja parketa, neki od najčešćih načina polaganja su paralelno polaganje, riblja kost i mozaik.

DA LI JE VAŽNIJA BRZINA ILI DUGOTRAJNOST? – Različite vrste parketa nude i različite načine ugradnje – sa lepljenjem za podlogu ili bez lepljnja (plivajuća ugradnja). Metoda sa lepljenjem na podlogu traje duže od plivajuće ugradnje iz razloga što mora da se čeka da se lepak osuši, a kod plivajuće ugradnje može odmah da se koristi (u slučaju da se ne brusi i ne hobluje). Gotove podove i laminat nije potrebno hoblovati i lakirati, kao što je to slučaj sa masivnim podovima. Što se klasičnih parketa tiče, na njihovo korišćenje ćete morati da sačekate od 5 do 7 dana, ali njihovo trajanje je neuporedivo duže u odnosu na ostale podne obloge.

KAKAV VIZUELNI IZGLED ŽELITE? Ukoliko vam je bitan vizuelni izgled parketa, potrebno je da znate da se parket deli u više klasa. Pa tako u ponudi možete pronaći parkete sa manjim ili većim prisustvom čvorova, naglašene ili nenaglašene strukture, različitih varijacija boja itd. Veoma je važno i napomenuti da se klasifikacija parketa isključivo odnosi na njegov izgled i da nema nikakvog uticaja na kvalitet parketa.

DA LI JE BOJA PARKETA GLAVNI FAKTOR? – Kod najviše ljudi pri izboru parketa glavni faktor igra njegova boja jer ovaj faktor najviše utiče na konačan izgled prostorije. Zbog toga vam moramo reći još jednu veoma važnu informaciju, a to je da prvih par meseci može doći do promene boje vašeg parketa usled kontakta sa vazduhom i sunčevim svetlom, što rezultira time da svetlije nijanse potamne, a tamnije posvetle.

DA LI UGRAĐUJETE PARKET PREKO PODNOG GREJANJA? – Ako ste se odlučili da u svom domu polažete parket preko podnog grejanja, morate voditi računa o dve osobine parketa – dimenzijska stabilnost i toplotna provodljivost. Prilikom promene stepena vlažnosti parket se dimenzijski menja i deformiše. Dimenzijska stabilnost parketa zavisi od vrste drveta od koje je napravljen, te se zbog toga bukva i javor ne preporučuju za polaganje preko podnog grejanja, baš iz razloga jer imaju najnižu dimenzijsku stabilnost. Za dimenzijski stabilnije parkete se smatraju višeslojni parketi. Dvoslojni parket je najpogodniji za polaganje preko podnog grejanja, jer imaju najbolju toplotnu provodljivost.

Odabir adekvatnog poda može biti zaista stresan, iz tog razloga, želimo da vas posevetujemo da planirate unapred. Savetujemo vas i da odgovorite na sva naša pitanja iz teksta pre nego što odete u podavnicu i poručite parket za vaš dom. U prodavnici parketa savet možete potražiti i od prodavca, jer je njihov zadatak da vašu kupovinu i izbor učine lakšim. Ali svakako je najlakše da angažujete arhitektu – ako vaš budžet to dozvoljava.

KORISNI SAVETI